Skellefteå Airport

Skellefteå lyfter när Norwegian etablerar ny flyglinje Skellefteå –Stockholm!

Till många skellefteåbors stora glädje meddelades idag att flygbolaget Norwegian den 26 mars börjar flyga mellan Skellefteå Airport och Stockholm Arlanda.

Vi är glada över att nu kunna erbjuda ytterligare en inrikeslinje i Sverige och därmed ge resenärer i Sverige ännu fler valmöjligheter till låga priser. Vi ser fram emot att önska både nya och gamla kunder välkomna ombord våra moderna, bekväma och mer miljövänliga plan, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.

Norwegian växer starkt på den svenska inrikesmarknaden och satsar nu vidare med att etablera en ny linje mellan Skellefteå och Stockholm. Norwegians nya linje kommer att innebära ca 850 nya avgångar under 2017, ca 160 000 nya flygstolar per väg. Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport, välkomnar beskedet:

– Den etablering som Norwegian nu genomför är oerhört viktig för Skellefteåregionens fortsatta tillväxt, bättre julklapp kunde vi inte ha fått. Med tanke på den expansion vi har i Skellefteåregionen och den stora mängd exportföretag som är i stort behov av god tillgänglighet är jag och många med mig mycket lyckliga idag.

Skellefteå Airport har jobbat aktivt under en längre tid för att åstadkomma Norwegians etablering i Skellefteå. De senaste årens kraftiga expansion på Skellefteå Airport har ökat intresset för en etablering och flygplatsledningen har ständig kontakt med ett flertal potentiella flygbolag. Lorents Burman, (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Skellefteå Stadshus AB, lovordar etableringen:

– För att nå målet om att bli 80 000 invånare i Skellefteå är resmöjligheterna en stark faktor. Framför allt för näringslivet är det viktigt med möjligheten att enkelt knyta an till omvärlden. Etableringen av en ny flyglinje öppnar dessutom upp för att attrahera ytterligare investeringskapital till Skellefteå. Norwegian blir en ny viktig aktör som drar kommunen framåt.

– I en tid när Skellefteå har fantastiska utvecklingsmöjligheter är det för stora delar av näringslivets tillväxt avgörande att ha bästa möjliga anslutningsmöjligheter till resten av Sverige och världen. Skellefteå Airports etableringsarbete är imponerande, att Norwegian väljer att investera så kraftfullt i Skellefteå kan vi vara stolta över, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun och vd Skellefteå Stadshus AB.

Norwegians etablering i Skellefteå innebär att det för första gången sedan 2011, kommer att finnas två flygbolag som trafikerar sträckan Skellefteå – Stockholm. Biljetterna finns redan till försäljning på www.norwegian.se med ett introduktionspris från 249 kr

Norwegian är idag världens sjätte största lågprisbolag med ett stort linjenätverk som omfattar 450 linjer till 150 destinationer. Med en genomsnittsålder på 3,6 år har Norwegian en av de mest moderna och miljöanpassade flygplansflottorna i världen.

Fakta Norwegian

– Norwegian är idag det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjätte största i världen.

– Norwegian erbjuder ett stort linjenät med 450 flyglinjer till 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, Västindien och USA.

– Inrikes flyger man till/från Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå, Kiruna och Visby

– 5 500 medarbetare

– Ca 26 miljoner passagerare 2015

– Över 260 moderna flygplan i beställning

– Start Skellefteå – Arlanda den 26 mars 2017

– Introduktionspris från 249 kr per enkel resa

– Flygplan Boeing 737-800 med plats för 186 passagerare

– Totalt ca 160 000 nya flygstolar från Skellefteå

Tre avgångar måndag – fredag, en på lördagar och två på söndagar från Skellefteå

För mer information

Charlotte Holmbergh Jacobsson
Informationschef Norwegian
+46 709-890518

Robert Lindberg VD Skellefteå Airport
+46 70 551 70 75
robert.lindberg@skellefteaairport.se

Lorents Burman Kommunstyrelsens ordförande (S), Skellefteå kommun och ordförande Skellefteå Stadshus AB
+46 70-243 07 00
lorents.burman@skelleftea.se

Kristina Sundin Jonsson Kommunchef Skellefteå kommun och vd Skellefteå Stadshus AB
+46 70-608 89 69
kristina.sundinjonsson@skelleftea.se

 

Nytt internationellt direktflyg mellan Skellefteå och Amsterdam

I dag presenterade Skellefteå Airport, Visit Skellefteå, Region Västerbotten Turism och Swedish Lapland Visitors Board ett strategiskt samarbete för fortsatt utveckling av besöksnäringen. Från och med juni kommer ett nytt direktflyg att trafikera sträckan mellan Amsterdam – Skellefteå Airport.

De regionala aktörerna arbetar tillsammans med GoTo Nordics, en aktör som specialiserat sig på paketering och koordinering av resor till Skandinavien. GoTo Nordics finns sedan tidigare i Norge och etablerar nu två kontor i Sverige, varav ett i Skellefteå.

– Vi arbetar nära destinationens besöksnäringsföretag för att skapa fler affärer på den internationella marknaden, där är direktflyget från Amsterdam en möjliggörare. Företagen är offensiva och har framtidstro, och genom det här unika flygsamarbetet kan vi arbeta långsiktigt och tillsammans bygga volym, säger Maria Broman, vd för Visit Skellefteå.

Sträckan mellan Skellefteå och Amsterdam kommer att trafikeras två dagar i veckan mellan 1/6 och 29/6 2017. Totalt kommer 8 flygningar att genomföras under 2017. Antalet avgångar ska sedan successivt utökas under fem år av samarbete. Samarbetet öppnar även för andra säsonger och destinationer.

 

Flygningarna är redan bokningsbara.

– Det finns växande efterfrågan på Swedish Lapland bland de holländska resenärerna, det senaste året ökade antalet besökare från Holland med 7 %. Satsning stärker en säsong där det finns ledig kapacitet och skapar förutsättningar för hela regionen. Vi kommer att arbeta tillsammans för att på bästa sätt tillvarata den ökade inströmningen av internationella besökare, Piteå, Arjeplog, Jokkmokk och Skellefteå har redan inlett det arbetet säger Erica Mattsson, Swedish Lapland Visitors Board.

– Även för Västerbotten är Holland en uttalad målmarknad och Gold of Lapland fokuserar sedan flera år på den holländska marknaden. Tillsammans kommer vi att öka intresset för resor till Norr- och Västerbotten och generera fler affärer till besöksnäringsföretagen, tillägger Annika Sandström, Region Västerbotten Turism.

– Vi är jätteglada över denna etablering och detta samarbete. Det finns en stor efterfrågan på resor från Holland till norra Sverige och dessutom är Amsterdam en fantastisk stad att besöka för oss norrlänningar. Detta hoppas jag innebär att nya linjen blir en succé, avslutar Skellefteå Airports VD Robert Lindberg.

Fakta

Resorna till/från Amsterdam kommer att ske måndagar och torsdagar mellan den 1/6 och 29/6 2017.

Totalt genomförs 8 turer varav två planeras att gå via Kalmar.

Överhettat landningställ

Idag inträffade en incident vid landningen av SK1012 kl 09.24 på Skellefteå Airport. Landningsstället på flygplanet visade tecken på överhettning vid landning  och eftersom flygsäkerheten alltid prioriteras drog flygledningen enligt fastställd rutin larmet och tillkallade därmed ambulans, polis och räddningstjänst. Flygplatsens räddningstjänst var direkt på plats och spolade vatten för att dämpa värmeutvecklingen. Ingen brand uppstod utan det handlade om rökutveckling på ett av huvudställen som sitter längre bak på planet. Efter att landningsstället kylts ner ansågs planet vara säkert och passagerarna att lämna planet.

På grund av incidenten ställdes avgången SK1013 09.50 till Stockholm in.  

 

Skidresor till Innsbruck från Skellefteå Airport

Den 7:e och 14 januari är stora dagar för alla skid- eller alpintresserade från norra Sverige. Då avgår nämligen direktcharter till skidmetropolen Innsbruck med Nortlander Ski Tours från Skellefteå Airport.
Skellefteå Airport är därmed först i norra Sverige med denna typ av charterresor.

Nortlander Ski Tours är ett skandinaviskt vinter-charterbolag som är specialiserade på skid- och alpresor till Österrike, Frankrike och Italien. Skellefteå Airport och Nortlander Ski Tours har fört samtal om en etablering under de senaste åren och nu blir resorna verklighet. Den 7:e och 14:e januari kommer flygplanen att lyfta från Skellefteå Airport med skid- och alpsugna norrlänningar.

– Vi har blivit kontaktade både av privatpersoner och Skellefteå Airport och dessa uppvaktningar och diskussioner resulterade i denna etablering. Skellefteå Airport är optimalt placerad i Norrland och därigenom når vi både resande från Umeå, Luleå och Piteå, säger Toke Hyldgaard vd på Nortlander Ski Tours.

– Vi är jätteglada över denna etablering. Utbudet av charterresor från Skellefteå Airport ökar ständigt och att som första flygplats i Norrland kunna erbjuda charterresor till Alperna är fantastiskt roligt. Vi hoppas att kunna utöka samarbetet med Nortlander Ski Tours för att i framtiden kunna erbjuda än fler resealternativ, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

Resorna från Skellefteå Airport kommer att anlända till skidmetropolen Innsbruck. Därifrån kan man nå skidorterna St. Anton, Ischgl, Canazei och Sölden. I alla resor ingår hotell, transfer och liftkort.

Fakta

Resorna till Innsbruck avgår 7/1 samt 14/1 2017
Flygplanstyp AVRO RJ 85 opererat av BRA
Antal platser per avgång: 85 st

Flygstrejken är över

På tisdag eftermiddag meddelade SAS att pilotstrejken är över vilket betyder att uder onsdagen går samtliga plan vid Skellefteå Airport, förutom det tidiga morgonplanet, som planerat.

SAS-Piloter går ut i strejk

Idag meddelade Svensk pilotförening (SPF) att 300 piloter går ut i strejk med omedelbar verkan och redan i kväll drabbas tusentals resenärer. Skellefteå Airport har ännu inte någon fullständig information om hur strejken kommer att drabba resenärer som har biljetter bokade till och från Skellefteå. Just (10 juni) nu gäller att SK1021 19:25 till Stockholm är inställd. För mer information ber vi passagerare att kontakta SAS.

Skellefteå Airport tar upp kampen mot magsjuka på resan

BioCool är Skellefteåföretaget som var först i världen med att erbjuda produkter som eliminerar mikroorganismer på ett effektivt och miljösäkert sätt. Nu kommer deras produkt SafeWater för vattenrening att finnas till försäljning på Skellefteå Airport i en smidig reseförpackning.

-Det här en produkt som passar perfekt att sälja på flygplatsen. I en liten tablettburk som ryms i din hand har du i princip 100 liter rent vatten. Perfekt för våra resenärer som ska ut i världen och att det dessutom går att använda till sårtvätt gör den till en självklar del i ditt reseapotek, säger Malin Burlin Lundmark kommersiellt ansvarig på Skellefteå Airport.

SafeWater är en tablett som när den löses i vatten ser till att vattnet blir fritt från mikroorganismer som kan gör oss sjuka på vår semester som till exempel kolerabakterier och cryptosporidium. Det är en smart liten tablett som både används till att rena dricksvattnet men också kan doseras till att bli en effektiv sårtvätt som passar för att rengör myggbett, skavsår och andra typer av sår. Skellefteå Airport är den första flygplatsen som börjar med försäljning av SafeWater och produkten finns att köpa i butiken som ligger inne i gaten.

-När vi reser utomlands längtar vi efter en skön upplevelse men magsjuka lurar för många runt hörnet och boven är ofta bakterien E.Coli. Barn är särskilt utsatta och konsekvenserna kan bli betydligt värre för barn än för vuxna. Att ha tillgång till säkert vatten att dricka, tvätta sig i och skölja nappflaskor och sin mat i är viktiga faktorer för att hålla sig frisk. Vi är jätteglada över att Skellefteå Airport väljer att samarbeta med oss och att vi tillsammans kan se till att resenärerna får bästa förutsättningar till en skön och avkopplande semester, fri från magont säger Maria Forssell, vd på BioCool.

Välkommen till samråd om Skellefteå Airport

Skellefteå Airport har påbörjat ett arbete med att förnya miljötillstånd för flygplatsen i Falmark. Inför fortsatt arbete med ansökan bjuder vi in till samrådsmöte där vi beskriver planerad verksamhet, tänkbara störningar och miljökonsekvenser som kan uppstå för närboende, näringar, friluftsliv, miljö etc.

Välkommen till Skellefteå Airport lördag den 24 oktober klockan 13:00. Besökare till samrådet parkerar utan kostnad på flygplatsens korttidsparkering.

Har du inte möjlighet att delta är du välkommen att lämna synpunkter, dock senast 16 november. Samrådsunderlag erhålls via www.skellefteaairport.se, alt. från Viktoria Dernstedt, tel. 010-722 65 92 eller viktoria.dernstedt@wspgroup.se.

Nya krav för säkerhetskontroll av flygpassagerare

Från mitten av augusti 2015 till februari 2017 införs kompletterande säkerhetsåtgärder för kontroll av passagerare på flygplatser i Sverige och inom övriga EU.

Den 1 mars 2015 infördes nya rutiner för säkerhetskontroll av handbagage för att upptäcka eventuella spår av explosiva ämnen med hjälp av så kallad ETD-utrustning (Explosive Trace Detection).

Med början i mitten av augusti 2015 och successivt fram till den 1 februari 2017 utökas säkerhetskontroll med ETD till att gälla även passagerare.

Passagerare och kabinbagage kommer slumpvis att väljas ut för kontroll.

Kontrollen görs genom att strykprov tas från kläder, skor eller handbagage som sedan analyseras. Kontrollen lämnar inga spår eller skadar något, men den tar några minuter extra i säkerhetskontrollen.

Om kontrollen inte ger något utslag kan passageraren gå vidare direkt. Skulle utrustningen ge utslag kommer en ytterligare kontroll att behöva göras.

Reglerna för ETD bygger på gemensamma EU-förordningskrav och omfattar alla flygplatser inom EU. Transportstyrelsen är den ansvariga myndigheten i Sverige.

Mer information

Resenärsinformation för flygpassagerare

Skellefteå Airport Runway Run

Sveriges mest udda löpartävling? Skellefteå Airport Runway Run, garanterat. Tredje upplagen körs kommande lördag.

Mattias Tiger på Skellefteå Airport är idékläckare för löptävlingen som avgörs på Skellefteå Airports start- och landningsbana.

En nyhet för året är en promenadklass på 3 250 meter.

– Därmed ska alla kunna vara med, säger Malin Burlin Lundmark på Skellefteå Airport.

Klasserna är herrar och damer, seniorer, tjejer och killar 9-15 år och upp till 8 år samt promenadklassen. Sträckor mellan 600 och 4 450 meter.

Skellefteå AIK Friidrott sköter det tävlingsmässiga. Varje deltagande barn får plakett.

Dessutom finns hoppborg, flygplatsens utryckningsfordon har uppvisning och mat och dryck finns till försäljning. Entrén är gratis liksom parkering.

Någon jättefart på anmälningarna har det inte varit hittills.

– Men liksom tidigare hoppas vi att intresset stegras då vi närmar oss tävlingsstart, säger Malin Burlin Lundmark, som tillägger:

– Vi hoppas det kan bli en ny löparfest för hela familjen.

 

Mer info kring tävlingen: runwayrun.se

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev