Skellefteå Airport

Om Skellefteå Airport

Fem år av flyg, utveckling och drömmen om att erövra världen

Den första april 2010 tog Skellefteå steget fullt ut att äga vår egen flygplats. Det var ett stort ögonblick. Varenda skelleftebo fick där och då möjligheten att vara med och påverka både flygplatsens framtid och sin egen som resenär, äventyrare och världsutforskare. Fem år senare kan jag konstatera att det var en lyckad satsning. Med visionen Hello Norrland, hello världen, och över 300 000 resenärer förr­a året, har Skellefteå Airport  tagit sig till en av topp ­platserna över de snabbast växande flygplatserna sett till hela landet, samtidigt som många viktiga investeringar har gjorts.
Tillsammans har vi fått stor­a flygbolag att flyga oss till metro­­poler och utveckla sin trafik. Vi har öppnat vägen till Norrland och Swedish Lapland på nya sätt. Vi har gjort avstånden ­kortare till viktiga affärsförbindelser. Vi har känt glädjetårarna hos långväga släktingar och sett kärleken spira hos förälskade som möts igen.För det är inte en människas verk, eller två eller tre, att framgångarna avlöst varandra i rasande takt. Det är vi tillsammans som gjort det möjligt. Allt det här har stärkt min tro på att flygplatsen har en avgörande betydelse i mångas liv. Inte bara i Skellefteå, utan också i hela regionen. Att snabbt kunna ta sig till platser i världen är i mina ögon rock ’n roll. Och förstås ren glädje.
Ett av de första målen i arbetet med att utveckla vår egen flygplats som vi ville ha den var att förbättra reseupp­levelsen. Från listan på önskemål kom bland annat fritt WiFi för alla resenärer samt en ny terminal och restaurang. ­Samtidigt gjordes parkeringsområdet modernt med bommar. Andra förbättringar vi såg var att övergå till fossilfri el och uppvärmning, och erbjuda tjänster som biltvätt medan folk är på resande fot. Allt det finns nu.Fem år av flyg, utveckling och drömmen att erövra världen genom Sveriges häftigaste flygplats låter kanske kaxigt. Men för att komma någon vart så hjälper det att sticka ut, och det ska vi fortsätta att göra. Några extra spännande utmaningar som ligger framför oss är planerna på en större terminalbyggnad och en längre rullbana. Med kapacitet att ta emot större plan och fler resenärer ökar våra chanser att lyfta hela Norrland och Swedish Lapland.
Med engagerade skelleftebor som ägare och ett intresse av att flyga lokalproducerat öppnar vi tillsammans för en framtid utan begränsningar där allt är möjligt. Tack vare ditt val kan vår flygplats växa ännu mer. Visst låter det ­ganska häftigt?
Varmt tack för de första fem åren.
Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport