Skellefteå Airport

Ledsagning/Nedsatt rörlighet

Planera resan

Planera din resa och meddela ditt flygbolag i god tid om önskemål och behov.

Om du har nedsatt rörlighet som ställer särskilda krav under flygresan, måste du uppge det redan vid bokningen av flygbiljetten.

Flygbolagen skickar vidare uppgifterna till flygplatsen, som ansvarar för ledsagning när du är på flygplatsen. Tänk på att vara tydlig med vilka behov du har under resan. Utan kunskap kan inte personalen ge bästa möjliga service.

Ledsagning

Rätt till ledsagning på flygplatsen

Enligt EU-regler har personer med nedsatt rörlighet rätt till ledsagning om bokningen skett senast 48 timmar före angiven avgångstid. Om bokningen inte skett i tid får du ändå hjälp på flygplatsen, men personalen kan då eventuellt inte ge exakt den service som önskas.

Boka ledsagning om du:

  • behöver särskild service för att komma till och från flygplanet och för att komma  ombord
  • använder bärbar syrgasutrustning
  • är rullstolsburen och använder rullstol alternativt elektrisk/batteridriven rullstol
  • har nedsatt syn eller hörsel och behöver direkt information
  • medför ledarhund

Pick up-point/träffpunkt – där möter du ledsagaren

En pick up-point/träffpunkt är en plats utanför eller inuti flygplatsbyggnaden där resenärer med nedsatt rörlighet kan anmäla sin ankomst till flygplatsen och begära ledsagning. Du blir hjälpt från pick up-point eller incheckningen till gaten och ombord på flygplanet till flygplansstolen. Du kan få ledsagning antingen från en pick up-point på flygplatsområdet eller vid incheckningen.

Förbeställd ledsagning

För att få ledsagning ska du anmäla dig vid en pick up-point/incheckningen senast två timmar före angiven avgångstid. I särskilda fall kan en tid för anmälan vara bestämd i förväg av flygbolaget/researrangören i samråd med flygplatsen.I Skellefteå räcker det med en timme fore avgång.

Flygplatserna och flygbolagen hjälps åt för att alla som har nedsatt rörlighet ska få bästa tänkbara service.

Ledarhund

Ange redan vid bokning att du reser med ledarhund. Kontakta också flygbolaget i god tid före avresan eftersom reglerna för att resa med ledarhund kan skilja sig mellan olika länder.

Ledarhund får vanligtvis resa med sin förare i kabinen. Hunden ingår inte i den viktbegränsning som gäller för vanligt bagage och behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen. Ledarhund kostar inget extra.

Kontrollera reglerna i landet du reser till

Du som ägare måste kontrollera vilka regler som gäller för att föra in hunden i det land du reser till. Särskilt viktigt är det att kontrollera vilka vaccinationer hunden måste ha och vilka karantänsregler som gäller.

Flygplatsterminalerna är ofta stora och svåröverskådliga. Synskadade resenärer får liksom andra personer med nedsatt rörlighet hjälp av flygplatsens ledsagare att ta sig från incheckningsdisken till flygplanet.

Ledsagaren hjälper till att hitta rätt plats i flygplanet. 

Rullstol

Egen rullstol får inte tas med in i planet

Ange vid bokningen av resan att du använder rullstol. Det är inte möjligt för rullstolsburna resenärer att ta med egen rullstol i kabinen. Rullstolen fraktas alltid i flygplanets lastutrymme. Den fraktas utan kostnad och räknas inte in i den tillåtna bagagemängden.

Trevlig resa!